Tudj meg mindent a fogászati asszisztens OKJ képzésekről

felnőttképzés, OKJ, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

Fogászati asszisztensként vigaszt nyújtasz a betegeknek

szívesen gondoskodsz másokról, nem dühítenek a türelmetlen emberek, érdekel az egészségügy, tudsz együttműködni másokkal, precíz, pontos vagy. A fogászati asszisztens nyugodtabb, rendezettebb körülmények között végzi a munkáját, mint az egészségügyi dolgozók többsége, ezért is népszerű manapság ez a képzés.

Milyen ez a munka?

A fogászati váróban kevés a jókedvű ember, a te feladatod lesz, hogy kedvesen, segítőkészen fogadd a fogfájós pácienseket, és elérd, hogy elmúljon a félelmük. A vizsgálat vagy beavatkozás alatt a fogorvos keze alá dolgozol, előkészíted az eszközöket, összekevered a szükséges anyagokat például a tömésekhez, mintavételekhez. Ilyenkor precíznek kell lenned, mert kis mennyiségek szükségesek, és gyorsnak is, mert sok keverék elég hamar megköt. Előfordul, hogy foghúzáskor neked is segítened kell az orvosnak, hogy megtámaszd mondjuk a beteg fejét, és könnyebb legyen eltávolítani a fogat. A beavatkozás után neked kell eltüntetni a vér- és egyéb nyomokat és el kell végezned a szükséges papírok, kezelőlap, recept, kitöltését.

Adminisztratív teendők

Mindeközben állandóan fel kell venned a telefont, és időpontot kell egyeztetned a betegekkel, tehát jó, ha többfelé tudsz figyelni. Számíts rá, hogy a munkaidőd igen változatos lehet, a fogászati rendelések, főként a magánrendelőkben gyakran délután vagy este vannak. Ha érdekel, mi mindent csinál a fogászati asszisztens, olvasd el velük készült beszélgetésünket.

Hogyan tanulhatod?

Fogászati asszisztens képzésre érettségi után jelentkezhetsz, létezik iskolarendszerű vagy tanfolyami képzési forma is.

Miről tanulsz majd?

- Fogászati beavatkozások, kezelések - Gyermekfogászati és fogszabályozási beavatkozások - Elsősegélynyújtás - Kapcsolattartás az egészségügyi ellátásban - Egészségmegőrzés – betegségmegelőzés - Munkavédelem, környezetvédelem

Álláslehetőségek

A fogászati asszisztensek többsége alkalmazottként dolgozik. Ha állami egészségügyi intézményben találsz helyet, akkor közalkalmazotti bérre számíthatsz, ami elég alacsony. Ha magánrendelőben dolgozol, akkor magasabb lehet a fizetésed, de hosszabb a munkaidőd. Az ország nyugati városaiban egyre több olyan magánklinika nyílik, ahol külföldi betegeket látnak el, itt még magasabbak a kereseti lehetőségek. Vállalkozóként is dolgozhatsz, olyankor több klinikára jársz különböző időpontokban. Ilyenkor magasabb lehet a kereseted, de elég bizonytalan a jövedelem.