Nem butulnak, akik két nyelvet beszélnek

nyelvtanfolyam, felnőttoktatás

Azoknak az embereknek, akik gyerekkoruk óta két nyelvet használnak, idős korukban fürgébben működik az agyuk, mint azoknak, akik csak egy nyelvet beszélnek - derül ki egy friss amerikai tanulmányból.

A Kentuckyi Egyetem tudósai leírták, hogy eredményeik azt mutatják, bizonyos szellemi tevékenységek valóban hasznosak lehetnek idősebb korban. Vizsgálataik során megállapították, hogy a kétnyelvű emberek agyi működésében olyan minták különíthetők el, amelyek az egynyelvűeknél nincsenek jelen.

Harminc, 60 és 68 év közötti, jó egészségi állapotban lévő koros emberrel végeztek kísérleteket, részben olyanokkal, akik a mindennapokban két nyelvet használnak, részben olyanokkal, akik csak egy nyelven tudnak. Agyuk működését - a különböző agyi régiók közötti véráramlás alakulását - funkcionális mágneses rezonancia képalkotással rögzítették.

A résztvevőknek agyuk rugalmasságának mérésére szolgáló tanulási és emlékezési feladatokat kellett végrehajtaniuk. Két különböző - kör és négyzet - alakú ábrát mutattak nekik két, piros és kék színben: miután a minták felvillantak a képernyőn, meg kellett nevezniük vagy a formát, vagy a színt. Később már ide-oda ugráltak a formák és a színek között.

Mindkét vizsgálati csoport jól oldotta meg a feladatokat, de a kétnyelvűek gyorsabbak voltak, mint az egynyelvűek. Az előbbiek agya nemcsak fürgébbnek bizonyult, hanem hatékonyabban használják agyukat, mint egynyelvű kortársaik.

A szakemberek kíváncsiak voltak arra is, hogy a kétnyelvűség előnye mikor jelentkezik, ezért fiatal felnőttekkel végeztették el ugyanazokat a feladatokat. Mint előre sejthető volt, a résztvevők gyorsabbak voltak, mint idősebb társaik, ám kiderült az is, hogy a két kísérleti - kétnyelvű, illetve egynyelvű - csoport tagjai között nem mutatkoztak különbségek a kognitív képességeket illetően ebben a korban. A tudósok szerint ez azt jelenti, hogy az egész életet végigkísérő kétnyelvűség igazán az életkor előrehaladtával fejti ki jótékony hatását az agy homloklebenyének a működésére.

MTI alapján