Az ápolási asszisztens OKJ képésekről minden, ami fontos

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, továbbtanulás

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

szívesen gondoskodsz másokról, van benned felelősségérzet

Milyen ez a munka?

Ápolási asszisztensként segíted az orvosok és az ápolók munkáját

Kórházakban, szociális otthonokban, rehabilitációs otthonokban a szakképzett ápolók munkáját segíted. Rendben tartod és fertőtleníted az eszközöket, műszereket. Kíséred, ápolod a betegeket. Segítesz nekik, hogy bevegyék a gyógyszereiket. Kisegíted őket az ágyukból, előkészíted és elkíséred őket a vizsgálatokra.

Megfigyeled a betegeket, és ha szükséges, jelzed a változásokat a szakképzett ápolóknak vagy az orvosoknak. A feladataid közé tartozik takarítás, ágynemű cserélése, a beteg mosdatása is.

A munkád annyiban különbözik az ápolókétól, hogy nem adagolod a gyógyszereket, nem adsz injekciót és nem kötsz be infúziót. Gyakran kell emelned, ezért ha gyakran fáj a hátad, a derekad, vagy nagyon gyenge fizikumú vagy, akkor inkább más pályát válassz.

A kórházakban, otthonokban éjszaka, hétvégén és ünnepnapokon is dolgozni kell, olyankor is beoszthatnak ügyeletbe.

A beteg, elesett emberek azonban nagyon hálásak annak, aki ápolja őket, ez bőségesen kárpótolhat a sok fáradságért.

Hogyan tanulhatod?

Az általános iskola elvégzése után iskolarendszerű képzésben vagy felnőttképző tanfolyamon tanulhatod. Több képző intézmény kedvezményt ad a tandíjból kismamáknak, nagycsaládosoknak.

Miről tanulsz majd?

-    kommunikáció a betegekkel

-    munkavédelem

-    környezetvédelem

-    gondozási feladatok

-    ápolási feladatok

-    elsősegélynyújtás

Álláslehetőségek

Kórházakban, szociális otthonokban, hospice házakban, idősek otthonában alkalmazottként dolgozhatsz. A fizetés nem túl magas, és gyakran kell éjszaka, hétvégén, ünnepnap dolgoznod. Külföldön viszont manapság jó lehetőségek várnak ezzel a végzettséggel.