A szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi ügyintéző OKJ képzésekről minden, ami fontos

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam

Ajánljuk neked ezt a szakmát, ha

érdekel mások problémája, szeretsz segíteni embereken, türelmes vagy, és bele tudod képzelni magad más emberek helyzetébe, nincsenek előítéleteid, jól együtt tudsz működni másokkal.

Milyen ez a munka?

Szociális, gyermek- és ifjúságvédelmi felügyelőként te is hozzájárulhatsz, hogy egy család ilyen boldog legyen

A feladatod lesz, hogy segíts nehéz helyzetben lévő gyermekeknek, hogy jobb életük legyen. Egy-egy szociális szolgálat vagy intézmény munkatársaként szociális- és gyermekvédelmi feladatokat kell ellátnod. Azoknak a gyerekeknek az ügyeit kell intézned, akikről nem tudnak megfelelően gondoskodni a szüleik, vagy éppen a felnőtteknek kell segítened abban, hogy jó szülők lehessenek.

Fontos, hogy szót tudj érteni tőled nagyon különböző emberekkel is, és jól viseld a stresszt, mert ennél a munkánál gyakran előfordul, hogy a segítségedet nehezen fogadják el. Megrázó történeteket is meg kell ismerned, ezért csak akkor ajánlható neked ez a szakma, ha erős a lelked, nem vagy túlságosan érzékeny.

Megismered, hogyan kell bánni azokkal a gyerekekkel, akik nehéz körülmények között élnek, értelmileg vagy testileg sérültek, betegek, így nehezebben haladnak az iskolában, nehezen illeszkednek be társaik közé.  Programokat is szervezel hátrányos helyzetű vagy beteg gyermekeknek. Ezzel lehetővé teheted, hogy könnyebben be tudjanak illeszkedni társaik közé.

Azzal is számolnod kell, hogy gyakran lehet rendkívüli feladatod gyakran kell krízishelyzetben lévő gyereknek hétvégén vagy ünnepnapon segítséget nyújtanod. Nem könnyű ez a terület, de ha sikerül egy gyereknek vagy családnak segítened, akkor a sok nehézségért kárpótol az a szeretet, amit tőlük kapsz cserébe.

Hogyan tanulhatod?

Érettségi megszerzése után iskolarendszerű képzésben vagy tanfolyamon tanulhatod.

Miről tanulsz majd?

-         a szociális ellátórendszer

-         a szociális ellátás feladatai

-         szociális ügyviteli és ügyirat-kezelési feladatok

-         szociális és gyermekvédelmi ügyek rendszer

Álláslehetőségek

Alkalmazottként dolgozhatsz ezzel a végzettséggel önkormányzatoknál, intézményeknél, gyermekotthonokban, civil szervezeteknél. Ebben a szakmában nem túl magasak a keresetek, közalkalmazotti vagy köztisztviselői fizetésre számíthatsz.