Kézápoló és műkörömépítő - kreativitás és szépérzék szükséges

felnőttképzés, OKJ, szakmakereső, felnőttoktatás, OKJ tanfolyam, szakmunkásképzés

Elengedhetetlen az emberek szeretete

- "A szakmai ismereteken túl megfelelő kommunikációs képességgel kell rendelkezni, ez véleményem szerint elengedhetetlen, hogy a vendégek visszajárjanak egy műkörmöshöz" – magyarázza Garai Ildikó oktató. -

Tanítunk még vállalkozási és gazdasági alapismereteket is,

hiszen sokan egyéni vállalkozókként helyezkednek el a tanfolyam elvégzése után. Mindezeken felül persze tisztában kell lenniük azoknak az anyagoknak és eszközöknek a tulajdonságaival, amelyekkel dolgoznak, úgyhogy ezek ismerete is szervesen hozzátartozik a képzésünkhöz.

Elvileg a nyolc általános végzettség elegendő a jelentkezéshez, bár én jobban örülök annak, ha valaki érettségivel is rendelkezik, és szerelmes ebbe a hivatásba, nem csak a jövendő pénzszerzés lehetősége miatt jön.

Tudni kell, hogy a szolgáltatóiparban a vendégek a legjobban az udvarias, intelligens és legtrendibb körmöket készítő szakembereket keresik. Ha mindezeknek a feltételeknek a tanuló megfelel, akkor rövid időn belül akár könnyen egy elit szalonban is találhatja magát, és igazán nem fog rosszul járni.

Aki saját vállalkozásban gondolkodik, annak figyelemmel kell kísérnie a jogszabályokat a pályázati lehetőségeket, nem árt, ha van érzéke a reklám és marketing tevékenységekhez. Tudni kell, hogy ma már Magyarország nagyhatalomnak számít ebben az iparágban, évek óta nemzetközi versenyeket nyerünk.

A kézápoló és műkörömépítő szakma, magas szinten művelve teljes mértékben iparművészet is, rengeteg kreativitás és szépérzék kell hozzá. Az avatatlan férfiszemek sokszor azt sem tudják megállapítani meddig tart a saját köröm, honnan kezdődik a műköröm, csak azt látják, hogy egy nagyon szép, hosszú köröm díszíti a hölgy kecses kezét.

Az őskorban, úgy húsz, harminc évvel ezelőtt, ez még nem volt olyan nehéz feladat, de azóta igen sokat változott a világ. A jól elkészített köröm ékszerként is jól funkcionál, rákerülhetnek olyan kiegészítők amelyek fokozzák az ékszerhatást, például a strasszkövek is vagy a legváratlanabb díszítőelemek, olyan rafinált módon, hogy különféle változataikban utcai öltözékekhez, de akár kosztümhöz, vagy báli ruhákhoz is megfelelő kiegészítést nyújthatnak.

Folyton változik a trend

- A munkaügyi központ iskolázott be egy tanfolyamra – mondja Rapcsák Henriett, aki jelenleg még tanul. - Érettségi után sokáig állás nélkül voltam, és nem akartam fillérekért irodákban csücsülni. Itt megtalálhatom a számításomat, úgy érzem, ez egy igazán csajos meló, szerintem biztató jövő elé nézek a műkörömépítő szakmában.

- "Nekem pedig ez az életem" – mondja Váli Tünde, aki két esztendeje hivatásos kézápoló és műkörömépítő – persze rengeteget is dolgozom, de megéri. Kamaszlány korom óta készültem valamilyen hasonló pályára, csak még nem tudtam pontosan hogy a műköröm lesz az én utam.

Engem leginkább a szakmában rejlő kimeríthetetlen lehetőségek vonzottak, hiszen évről évre változik a trend és ez szerintem nagyon izgalmas. A tanfolyam óta több kiegészítő továbbképzésen vettem részt, ami azt hiszem ezen a pályán valóban elengedhetetlen.

Folyton új formákat, új anyagokat kell kipróbálni, tisztában kell lennünk a gélek, zselék, porcelánfestékek működésével, és hát a technikai berendezések fejlesztésével is nekünk kell törődnünk. Már kialakult a biztos vendégköröm, és talán lekopoghatom, viszonylag jól meg is élek belőle, még a gazdasági válság ellenére is.

Bensőséges légkör

- A munkaidőm eléggé változó, mert a hivatalos időn kívül is el kell vállalnom váratlan megbízásokat, amiket persze szívesen teszek. Szóval a napi három-négy vendégen kívül, vannak még egyéb elfoglaltságaim.

Egy-egy vendég két-három órát vesz igénybe, a munka mindig változó, precíz kéz és körömkezeléssel kezdődik, utána jönnek a finom és kreatív kidolgozások, a zselézések, minták felvitele. Engem többnyire szórakoztatnak azok, akik hozzám járnak, igaz, előfordul, hogy igazodni kell a hangulatukhoz, stílusukhoz, de azért ez nem olyan megerőltető, hiszen beszélgetünk közben mindenféle témáról.

Elég bensőséges légkör uralkodik általában egy ilyen körömszalonban, persze mennek a pletykák, történetek ezerrel.

Talán bizonyos munkahelyi ártalmakat sem szabad azért kihagynom, amelyek sajnos együtt járnak a napi tevékenységünkkel. Főleg a hátfájást említhetném, meg hát az allergiát, hiszen a porok amiket belélegzünk bizonyos szinten egészségkárosító tényezők, ezt mindenképpen tudni kell, de azért védőeszközök használatával lehet ezek ellen is védekezni.

 

PG